IPL är en ljusbehandling.
Vid oönskad hårväxt är det en mycket vanlig och populär behandling för både män och kvinnor. Numera den vanligaste metoden för kvinnor att ta bort hår framför allt i bikinilinje, armhålor & ben. Män behandlar framför allt hals, nacke & rygg

Permanent Hårborttagning
IPL står för Intense Pulsed Light, intensivt pulsat ljus. Tekniken går ut på att producera en energirik och intensiv ljusstråle som sedan leds ner till hårroten. Ljuset från maskinen absorberas av pigment i hår som sedan leds ner till hårroten och där omvandlas ljuset till värme som förstör hårcellerna. Temperaturen blir runt 70 grader vilket är den temperatur som krävs för att bränna hårroten för gott.
IPL- metoden är överlägsen andra äldre metoder som vaxning, laser, diatermi, vad gäller såväl effektivitet och biverkningar som resultat.
Det krävs normalt sett mellan 5-10 behandlingar för att få bort all hår permanent. Väntetid mellan behandlingarna är ungefär 1 månad och detta pga. att man måste vänta tills nytt hår hunnit växa ut innan en ny behandling kan genomföras.
Det hår du ser på kroppen är ungefär 20% av det som växer under huden, resterande 80% är i vilofas. När man utför en behandling så dödar man de här ungefärliga 20 procenten som syns och är i tillväxtfas, dessa kommer aldrig tillbaka igen. Det som händer nu är att en del av de resterande 80% går från vilofas till tillväxtfast och det är därför man behöver utföra ett flertal behandlingar för att bli kvitt all hår.
En behandling kan ta mellan 5 min och 1 timme. Det finns inga risker eller allergiska reaktioner mot denna teknik, dock så finns det vissa kunder med sjukdomar och andra kontraindikationer som inte går att behandla och det är något man går igenom under konsultationen för att säkerställa din hälsa. Behandling är smärtfri men det kan sticka till i huden då det är värme som alstras från IPL-maskinen. Kylutrustningen dämpar smärtan till minimala nivåer.

beh_3_3_4

Vem kan behandlas?
Tumregeln för att behandling ska fungera är att håret ska vara mörkare än huden där du vill bli behandlad.
Nästan alla hår- och hudtyper kan behandlas men den idélla kunden är den med mörkt hår och ljus hy.
Med dessa egenskaper når man bra resultat snabbt. För att behandlingen ska fungera effektivt måste håret innehålla melanin (pigment som ger håret dess färg). Detta betyder att det inte fungerar på gråa och vita hårstrån (allmänt ljusa hårstrån), även rött hår är svårbehandlat då det innehåller mindre pigment. För dessa hårtyper är det bara diatermi och vaxning som fungerar i dagsläget.

Hud / Skinrejuvination
IPL-behandling används för hudföryngring s.k. photo skin rejuvenation, där ljuset verkar på djupet i huden och ökar elasticitet och spänst genom att stimulera till nybildning av kollagen. Åldrad, särskilt solskadad hud har förlorat kollagen och därmed blivit rynkig och mindre elastisk. Med IPL-behandling har vi fått en ljusbehandling som ger hudföryngring genom att återställa hudens ungdomliga elasticitet på ett enkelt och effektivt sätt. IPL-behandlingen tar dessutom bort de ytliga blodkärl och pigmentfläckar som man ofta ser vid solskadad hud. 4-6 IPL-behandlingar med ca 3 veckors mellanrum rekommenderas vid photo skin rejuvenation för att få kollagennybildning och hudföryngring. Oftast IPL-behandlar man hela ansiktet eller halsen/dekolletaget. Vetenskapliga studier har visat att hudföryngringen finns kvar 5 år efter en serie IPL-behandlingar.

Behandling av störande blodkärl och hudrodnad
Ytliga blodkärl på näsa, kinder och hals kallas även kärlbristningar, telangiektasier eller cuperoser och är ofta kosmetiskt störande. Ytliga blodkärl och hudrodnad är vanligare hos väderbitna personer som har utsatt sig för sol, kyla eller blåst och hos personer med hudsjukdomen rosacea. Rosacea blir ofta mindre aktiv när man gör IPL-behandling och hudrodnaden och de ytliga blodkärlen minskar. Om man har mycket aktiv rosacea med många utslag bör man först få behandling hos sin hudläkare före IPL-behandling. Effekten ses ofta omedelbart genom att de ytliga blodkärlen drar ihop sig och blir osynliga.

Behandling av pigment
Pigmentfläckar och ojämn pigmentering i ansiktet och på händerna t.ex. efter mycket solning tas effektivt bort med IPL-behandling. Ofta räcker en eller två ljusbehandlingar för att pigmentfläckarna skall försvinna. Efter IPL-behandlingen ser man hur pigmentfläckarna blir mörkare och inom ett par dagar stiger pigmentet mot hudytan som små svarta korn som stöts av. Inom två veckor har pigmentfläckarna försvunnit eller bleknat betydligt. 1-3 IPL-behandlingar brukar behövas. Lämpliga för IPL-behandling är ojämnt pigmenterad solskadad hud med pigmentfläckar, ålderspigmentfläckar på händer, uttalade fräknar, platta bruna solfläckar i ansiktet, pigmentfläckar av typen lentigo och seborroiska keratoser.

Vår IPL kommer från det svenska företaget BeautyLight™ som är specialiserade på professionell klinikutrustning för yrkesmässigt bruk.